odrzavanje racunara, niš

9 saveta za duži život vaših računara

 

Praksa potvrđuje da se redovnim održavanjem vek naših računara može produžiti i nekoliko godina. Imajući u vidu da cene računara nisu male, posebno ne u našim uslovima, redovno održavanje nema alternativu. Izdvojite malo vremena i posvetite ga svom elektronskom ljubimcu a mi vam dajemo par elementarnih saveta za dobar početak.

 

 #1  REDOVNO ČISTITE VAŠ RAČUNAR

Čišćenje tastature, miša, monitora, kućišta računara (desktop, laptop, tablet) vlažnom krpom, idealno tzv. “magičnom“. Usisavanje ventilatora ukoliko su isti na vidljivom mestu, čišćenje portova. Razmotrite mogućnost da nabavite male ručne sprej-kompresore kojima možete izduvati prašinu sa mesta koja su nedostupna za krpu.

 

#2  NE KONZUMIRAJTE HRANU I PIĆE DOK RADITE NA RAČUNARU

Ma koliko bili sigurni u sebe, desiće se nezgodan trenutak kojim možete ugroziti računar. Posledice mogu biti manje (kvar tastature ili miša) ali i veće kada se možete oprostiti od računara jer struja i tečnost ne idu zajedno pa strujni šokovi mogu uništiti unutrašnje komponente (npr. matična ploča).

 

#3  REDOVNO ČISTITE RAČUNAR OD SOFTVERA KOJI NE KORISTITE

Ukoliko imate softver koji se ne koristi, ne čuvajte ga već ga deinstalirajte (Uninstall procedura, ne brisanje). Višak programa uvek predstavlja rizik od međusobne nekompatibilnosti, mnogi rade u pozadini I troše vam resurse računara (CPU, memorija, …) a I višak prostora na diskovima uvek dobro dođe.

 

#4  ZAŠTITA OD PROMENA NAPONA

Naponi mogu varirati u gradskoj mreži i u razloge ne moramo ulaziti a svaka varijacija napona može biti kobna po vaš računar. Manji UPS uredjaji ili makar surge protektori su rešenje kojim ćete rizik svesti na minimum. U poslovnom okruženju, obično se rešenje traži sa većim, centralnim UPS uredjajem na koji se povezuju sve računarske utičnice u firmi.

 

#5  ZAŠTITA KABLOVA

Probajte da što bolje organizujete kablove svog računara. Na tržištu postoje veoma lepa i cenovno prihvatljiva rešenja kojim ćete fiksirati i obezbediti svoje kablove a i estetski rešiti okruženje.

 

#6  ODRŽAVANJE SOFTVERA

Poslednje verzije operativnog sistema i aplikativnog softvera su obično i najpouzdanije iz ugla bezbednosti ali budite obazrivi. Neretko se dešava da vendori rešavanjem jednog problema naprave drugi pa se može desiti da neka vaša aplikacija ne radi. U poslovnom okruženju dobro istestirajte svoje aplikacije pa tek onda krenite u masovniji upgrade.

 

U kućnim uslovima, raspitajte se kod prijatelja ili na forumima pa onda krenite u upgrade.

 

#7  GASITE RAČUNAR TOKOM NOĆI

Ugasite računar nakon završetka rada i ispratite regularnu proceduru gašenja (neki ljudi gase pritiskom na dugme što je brže ali i opasnije po računar i operativni sistem).

 

#8  BEZBEDNOST

na osnovnom nivou, držite svoj softver uvek na poslednjim verzijama a posebno antivirusni-malware-ransomware program, ne delite svoj password ni sa kim, ne otvarajte olako linkove i priloge iz mailova bez ozbiljnije provere adrese pošiljaoca kao i logičnosti sadržaja mailova koji vam dolaze, koristite samo proverene wifi mreže, koristite softver samo proverenih vendora i download sa sigurnih izvora.

 

#9  BACKUP

Bez obzira na okruženje (poslovno ili privatno), morate raditi backup svojih ključnih podataka. Ovo vas drži u igri ukoliko upadnete u bilo kakvu zamku i ostanete bez operativnog sistema ili čak i računara. Progami se mogu ponovo instalirati ali izgubljeni podaci ne mogu se vratiti ako ih prethodno niste sačuvali. Preporuka je da backup radite na eksternim medijumima (diskovi, trake, cloud, …).

 

 

Ponudu za dodatni nivo podrške pogledajte  ovde.

Pišite nam

Pošaljite nam poruku a mi ćemo vam ubrzo dati odgovor