Čišćenje Laptop Ekrana

Ekrani prenosnih računara obično sakupljaju prašinu, čestice hrane i druge otpatke koji nakon nekog vremena izgledaju neprivlačno. Za čišćenje ekrana laptopa važno je koristiti veoma nežne mikrofiber krpe (bez vlakna), jer se površina LCD-a lako oštećuje. Upotreba krpe od mikrovlakana i jednostavnog rastvora destilovane vode i sirćeta učiniće magiju ako ne želite da kupite specijalno sredstvo za čišćenje ekrana. U daljem tekstu sledi detaljni postupak kako ocistiti ekran laptopa u svom domu.

 

Isključite računar i izvucite adapter za napajanje i bateriju. Obzirom na to da koristite tečnost za čišćenje ekrana ovom metodom, vrlo je važno da isključite sve. Nemojte ga samo “uspavati”.

 

Nabavite krpu od mikrofibera. Izrađena je od vrste tkanine koja ne proizvodi obloge, takođe je veoma meka. (Ako koristite krpu, majicu ili neku drugu vrstu krpe, ona može ostaviti dodatni otpad na vašem ekranu ili ga ogrebati). Izbegavajte i korišćenje papirnih proizvoda. Nikada ne koristite ubrus, peškir, toaletni papir ili neki drugi papirni proizvod, jer stvaraju ogrebotine i oštećuju ekran. Krpa od mikrovlakana je zgodna za čišćenje svih vrsta ekrana takođe i sočiva.

 

Nežno obrišite ekran krpom. Tokom prvog brisanja treba voditi računa o prašini i labavim česticama na ekranu. Obrišite nežno bez velikog pritiska, jer ako pritisnete previše jako možete oštetiti ekran.

– Kada obrišete laganim kružnim pokretima, bolje ćete očistiti neke čvršće tačke.

Nikada ne pritiskajte ekran jer biste mogli izazvati izgaranje piksela. 

 

Očistite okvir laptopa nežnim rastvorom za čišćenje. Ako je prostor oko ekrana prljav, možete koristiti standardni rastvor za čišćenje i papirni ubrus; samo budite veoma oprezni da ne pustite da dodirne ekran.

 

Priprema :

Pripremite nežan rasvor za čišćenje. Idealno rešenje je destilovana voda koja ne sadrži hemikalije i nežna je na ekranu. Ako je potrebno teže čišćenje, 50/50 mešavina belog sirćeta i destilovane vode takođe može biti efikasna. Obavezno koristite obično belo sirće, a ne jabukovo sirće ili bilo koju drugu vrstu. Destilovana voda je bolja od vode iz slavine jer ne sadrži hemikalije. Proizvođači više ne preporučuju upotrebu bilo kakvih čistača sa alkoholom, amonijakom ili bilo kakvim jakim rastvaračima na LCD ekranima.

Sipajte rastvor u malu bocu sa raspršivačem. (Ovo je tip boce sa sprejom koji gurate odozgo da biste dobili finu maglu, slično bočici parfema). Međutim, ne koristite ovo za prskanje po samom ekranu.

 

Nanesite minimalnu količinu rastvora na krpu od mikrovlakana. Tkanina bez vlakana bez statičkih elemenata najbolje funkcioniše. Ne zaboravite da ne koristite redovnu krpu. Ne natapajte krpu; samo je navlažite. Pokušajte da nanesete rastvor samo na jedan ugao krpe i to da ne bude previše vlažna.

 

Kružnim pokretima brišite ekran. Brzi kružni pokreti uglavnom uklanjaju pruge. Koristite samo blagi pritisak da tkanina bude u kontaktu sa ekranom. Pazite da ne pritisnete prste u krpu ili ekran, jer primena prevelike sile prilikom čišćenja može trajno oštetiti LCD panel i učiniti vaš ekran neupotrebljivim. Držite ekran prema samom vrhu ili na dnu kako biste izbegli ponovno mrljanje tokom rada. Možda ćete morati da prođete preko ekrana više puta pre nego što se sve mrlje uklone. Takođe ćete morati ponovo da vlažite krpu dok radite, u zavisnosti od broja prolaza preko ekrana.

 

Ni pod kojim uslovima ne prskajte vodu direktno na ekran laptopa.  

 

ne koristite ubrus za ciscenje LCD ekrana

 

Ne koristite sledeće 

  • Perač prozora
  • Višenamenski čistač
  • Sapun za suđe ili bilo koji sapun

 

Kako ostvariti dodatni nivo podrške pogledajte ovde.

Iskreno se nadamo da vam je naš savet kako ocistiti ekran laptopa pomogao i da ste zadovoljni rezultatom. Nove savete očekujte uskoro.

Pišite nam

Pošaljite nam poruku a mi ćemo vam ubrzo dati odgovor