uticaj korona virusa na it-isporuka, veritas nis

Uticaj KORONA virusa na IT industriju

KORONA virus je mesecima u fokusu nasih gradjana s obzirom na nepoznanice koje nosi sa sobom u smislu širenja, uticaja na ljude, porekla, poredivosti sa sličnim virusima koji su bili aktuelni ranijih godina i različitosti informacija koje se mogu naći u medijima. Uticaj korona virusa se beleži gotovo u svim granama biznisa.

I dok smo svi u iščekivanju boljih vesti, pratimo uticaj koji korona virus, ima na svetsku ekonomiju i IT sektor.

Berze širom sveta beleže ozbiljne padove. Neki kažu najveće posle ekonomske krize 2008, neki vide novu ekonomsku krizu u najavi a mnoge kompanije već revidiraju poslovne ciljeve postavljene pre samo nekoliko meseci. Šta se dešava?

Kina, kao zemlja koja je najviše pogođena virusom, posegla je za radikalnim merama izolacije u okviru kojih su mnoge fabrike prestale da rade ili su prešle na rad sa manjim kapacitetom. S obzirom na veličinu i značaj Kine u svetskoj ekonomiji (#2 svetska ekonomska sila), ove aktivnosti ne mogu proći bez uticaja na ostatak sveta imajući u vidu potrebe za repromaterijalima ili gotovim proizvodima.

Nekoliko primera iz IT sveta (izvor TrendForce):

  • Proizvodnja mobilnih telefona projektuje se na pad od 12%. Apple potvrdio probleme u lancu nabavke koji će uticati na kašnjenja i pomeranja proizvodnih planova.
  • Svi veliki IT sajmovi su otkazani (Mobile World Congress u Barceloni je jedan od najvećih).
  • Nekoliko proizvođača optičkih kablova smešteno je u Wuhanu, gde je centar virusa i, zajedno imaju udeo u oko 25% svetske proizvodnje. Implementacija 5G mreže u Kini će verovatno kasniti zbog nedostatka optičkih kablova.
  • DRAM i NAND flash tržište će verovatno biti bez uticaja s obzirom na visok stepen automatizacije u fabrikama.
  • Laptopovi, pametni satovi i zvučnici imaće najveći pad u odnosu na inicijalne planove proizvodnje.

Uticaj korona virusa u našim okvirima takođe svedoči kašnjenjem u isporuci.

 

Kasne isporuke komponenti i gotovih proizvoda i za sada je to na nivou od 30-60 dana.

 

Dobra vest je da virus polako jenjava u Kini a ekonomisti su optimistični da će se kineska ekonomija oporaviti veoma brzo nakon potpunog povlačenja virusa. Loša vest je da se virus širi u ostatku sveta ali su nade da to neće nikako biti na nivou koji je pogodio Kinu.

Pratimo situaciju i nadamo se dobrim vestima. A, do tada, pokušajmo da se maksimalno pripremimo za Koronu pravljenjem-ažuriranjem našh planova za rad. Neophodna je samo disciplina u vanrednim situacijama. Ako istu nemate, možda biste mogli da razmislite na tu temu.

Izloženost dece zagađenom vazduhu povezana je sa većim stepenom poremećaja ličnosti, depresije i bipolarnosti, rekli su istraživači. Prečisti vazduh kućnim prečišćivačem.

Pogledaj kako izgleda čišćenje kulera laptopa ovde.

Pišite nam

Pošaljite nam poruku a mi ćemo vam ubrzo dati odgovor